Výstava Letní sklizeň představí klauzurní práce studentů a studentek Fakulty umění a designu UJEP

Pravidelná výstava klauzurních prací představí nejnovější práce studentů a studentek ze 16 ateliérů zaměřených na design, volné umění, užité umění, grafický design, fotografii a elektronický obraz. Vystavená díla vznikají v rámci letního semestru a jejich prezentace je tradičně důležitým bodem studia. Studenti zpracovávají různorodá témata, jako jsou například vytvoření místa setkávání v kontextu Ústí nad Labem, experimentální webové stránky, spekulativní vizuální identita nebo nápojové sety na whisky pro sklárnu Crystal Bohemia.

Již od 20. června vyvrcholí letní semestr na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem výstavou Letní sklizeň, která představí 16 ateliérů plných klauzurních prací studentů a studentek oborů zaměřených na volné umění i design. Prezentace semestrálních prací je tradičně významným bodem studia a představí ty nejčerstvější nápady z ústeckého prostředí. Díla vznikají během celého semestru a jsou postupně vyvíjena a konzultována v rámci ateliérových setkání. Vedoucí jednotlivých ateliérů také mnohdy vymýšlí pro klauzurní práce konkrétní zadání, která nejčastěji vychází z místního nebo celospolečenského kontextu, aktuální problematiky v oboru nebo ze spolupráce s konkrétními podniky. Zadání klauzurních prací ale mohou být ponechána také zcela nebo částečně volná.

Ke konkrétnímu zadání přistoupil v letošním roce například ateliér Design interiéru pod vedením Kateřiny Bartošové a Tomáše Béma. Projekt nazvaný Café Ústí cílí na hledání skrytých kvalit a potenciálu různých míst v Ústí nad Labem a okolí. Na základě kulturních, sociálních, historických nebo vizuálních aspektů a charakteru místa studenti zpracovávali architektonicko-designérský projekt. Vize využití se zaměřením na setkávání tak vznikly například k Schichtovým lázním, Baťovu domu na Střekově, v Předlicích nebo v podobě industriální pivní zahrady u Benešova mostu.

Fakulta umění a designu UJEP vznikla ve svých počátcích v 90. letech v úzkém propojení s uměleckoprůmyslovou tradicí a odvětvími, jako jsou sklářství, textil, porcelán nebo keramika. Výuce těchto odvětví je věrná i v dnešní době a na tradiční sklářské řemeslo navazuje například i klauzurní zadání ateliéru Skla pod vedením Marcela Mochala. Studenti a studentky představí výstavu Aqua Vitae a odprezentují své designy lisovaných sklenic a lahví na whisky navrhnutých pro firmu Crystal Bohemia. V ateliérech zaměřených na grafický a vizuální design poté můžete vidět novou spekulativní vizuální identitu pro fakultu umění a designu, tvorbu autorského písma nebo experimentálního webu.

Výstava probíhá: 20.–23. 6. 2024 na Fakultě umění a designu UJEP, Pasteurova 9, 400 96 Ústí nad Labem. Vstup je zdarma.

Otevírací doba výstavy: pátek / sobota / neděle 10:00–18:00 h

Grafika: Ondřej Halaburka

FB událost