PřF UJEP získala významný grant na výzkum pokročilých metod výroby účinných farmaceutických látek

Vědcům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) se podařilo získat grant z Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK), spolufinancovaný ze zdrojů Evropské unie. Projekt „Výzkum nových pokročilých metod výroby účinných farmaceutických látek (API) pro jejich efektivní a ekonomickou výrobu“ cílí na prohloubení spolupráce UJEP, VŠCHT Praha a Zentivy, které se zabývají výzkumem pokročilých výrob API a jejich zaváděním do praxe.

Projekt reaguje na problémy s výpadky aktivních farmaceutických látek na evropském trhu, kde jsou výrobci léčiv sídlící v Evropské unii závislí na dodávkách z Číny a Indie. Cílem je obnovit know-how výroby účinných farmaceutických látek v Unii, snížit výrobní náklady, zvýšit kapacitu a kvalitu produkce, a minimalizovat odpady na životní prostředí i energetickou náročnost. UJEP se do tohoto projektu zapojuje nejen kvůli veřejnému zájmu a řešení aktuálních problémů, ale také pro přípravu odborníků pro farmaceutický průmysl a transformaci Ústeckého kraje, upřesňuje dr. Josef Šimek, koordinátor projektu za PřF UJEP.

Součástí projektu bude i zapojení odborníků z farmaceutického průmyslu do výuky na UJEP. „Experti ze Zentivy se budou podílet na přípravě přednášek v předmětu Průmyslová chemie tématech, která se věnují farmaceutické výrobě. Budou s námi ale také spolupořádat workshopy nebo povedou bakalářské a diplomové práce našich studentů,dodává dr. Martin Švec, proděkan pro studium PřF UJEP.

Projekt, s celkovým rozpočtem 87 milionů Kč, je naplánován na čtyři roky a vedle značného prohloubení spolupráce vědeckých týmů UJEP, VŠCHT Praha a Zentivy k.s., významným způsobem pomůže při modernizaci a obnově přístrojového vybavení zapojených pracovišť. Například bude zakoupen Ultra high performance kapalinový chromatograf vybavený UV-VIS detektorem
a vysokorozlišujícím hmotnostním spektrometrem, který vědcům umožní rozlišit, identifikovat a kvantifikovat látky, jejichž struktury se od sebe liší jen minimálně. Oproti běžným analytickým technikám pak umožní spolehlivě identifikovat např. –NH2 a –OH funkční skupiny na skeletu velmi složitých molekul.

Rovněž bude díky projektu upravena jedna laboratoř pro kontinuální čtvrtprovoz jednotek pro výrobu farmaceuticky aktivních látek. „Jinými slovy, vytvoříme zde tak velkou separátní digestoř, že se do ní vejde třeba i člověk, a v ní postavíme kontinuální čtvrtprovoz,“ konkretizuje Šimek.

Na rozdíl od standardního výzkumu, kdy se obvykle syntetizují gramy až desítky gramů cílené látky, čtvrtprovoz, při simulaci reálného provozu s jednotkovými operacemi, demonstruje technologické řešení v měřítku 100 g až 10 kg denně. Získané poznatky poté slouží ke zvětšení měřítka technologie do poloprovozu s produkcí 100 kg až tuny denně a následnému zavedení technologie do reálné výroby o požadovaném množství cílené látky.

Tento projekt představuje významný krok k zajištění stabilní výroby esenciálních farmaceutických látek v Evropě a přispěje k modernizaci a inovaci farmaceutického průmyslu v České republice.

UJEP se zařadila do exkluzivní společnosti renomovaných výzkumných pracovišť, kdy v celonárodní konkurenci ve výzvě Mezisektorová spolupráce v rámci OP JAK uspěla ve skupině Lékařství. Společně s námi zde uspěla například Univerzita Karlova, Masarykova univerzita nebo ústavy AV ČR,“ vyzdvihuje hodnotu projektu doc. Martin Balej, prorektor pro projekty Evropských strukturálních a investičních fondů.