Nová studie přináší klíčové poznatky o dynamice vztahů v izolovaných posádkách během simulovaných vesmírných misí

Tým českých vědců zveřejnil průlomovou studii v prestižním časopise Journal of Space Safety Engineering (JSSE), která zkoumá strukturu a dynamiku vztahů v posádkách během simulovaných vesmírných misí na Měsíc. Studie s názvem „Sociomapping qualitative analysis of the structure and dynamics of relationships in the crews of SIRIUS-19 and SIRIUS-21 during a simulated space mission to the Moon through the lens of comparison” poskytuje detailní vhled do interakcí a spolupráce členů posádek v podmínkách dlouhodobé izolace.

Publikace společného výzkumu vědeckého týmu Fakulty sociálně ekonomické UJEP a společnosti QED GROUP, a. s., ve věhlasném recenzovaném vědeckém časopise JSSE je významným přínosem nejen pro ústeckou univerzitu, ale zejména pro mezinárodní výzkum vesmíru jako takový. Studie přináší nové
a důležité poznatky, které mohou zásadně ovlivnit přístup k výběru a tréninku posádek pro dlouhodobé simulované i pilotované vesmírné mise.

Zveřejnění našeho výzkumu v JSSE je pro nás nesmírnou ctí. Tento časopis s prominentní redakční radou s rozsáhlou kvalifikací v oblasti vesmírné bezpečnosti garantuje vysoké vědecké a technické standardy publikací i široké mezinárodní pokrytí,“ vyzdvihuje význam zveřejnění průlomové studie PhDr. Kateřina Bernardová Sýkorová, vedoucí výzkumného týmu KOSMOW a zároveň vedoucí Institutu kosmického výzkumu Jaroslava Sýkory UJEP, který byl na ústecké univerzitě založen
11. května 2024.

Důležitost studie

Tato studie, v rámci uplatnění Modelu sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí dle Bernardové Sýkorové, nastavuje nový standard pro analýzu, intervenci a kontinuální rozvoj skupinové či týmové dynamiky v náročných pracovních prostředích a vysoce specifických pracovních podmínkách. Poskytuje hodnotný a vysoce užitečný rámec zjištění pro budoucí výzkum a praktické aplikace zaměřené na optimalizaci skupinového či týmového výkonu a zvyšování osobního i skupinového komfortu v podmínkách nadlimitní zátěže, různě dlouhé izolace a zcela nestandardních životních podmínkách.

Klíčové body studie

Metodologie: Výzkumný tým využil inovativní metodu zvanou Sociomapping, která umožňuje vizualizaci komplexních sociálních interakcí, vztahů a vazeb uvnitř malé sociální skupiny, v týmech. Tato metoda poskytla detailní analýzu komunikačních vzorců, úrovně důvěry a spolupráce mezi členy posádek, a to v delším horizontu, v průběhu čtyř až dvanáctiměsíční izolace v rámci simulovaného letu na Měsíc.

Výsledky: Analýza ukázala, že pozitivní vzájemné hodnocení členů posádky má zásadní vliv na jejich pracovní výkon i na motivaci k výkonu, sociální atmosféru, operativní i strategické rozhodování, a také zvládání zátěže. Posádka SIRIUS-19 vykazovala kontinuálně vysokou úroveň profesionality
a soudržnosti posádky, zatímco u posádky SIRIUS-21 došlo během osmiměsíční mise k mírnému poklesu v některých oblastech hodnocení.

Aplikace: Zjištění mají významné dopady na zlepšení pracovního výkonu týmů v různých vysoce exponovaných profesích, včetně zdravotnictví, záchranných služeb, policejních a vojenských sborů, školství, v oblasti kosmického výzkumu a kosmických aktivit a v dalších. Porozumění složité struktuře a dynamice skupinových a týmových interakcí umožňuje implementaci cílených intervencí pro zlepšení efektivity a snížení stresu.

Kontakt:

PhDr. Kateřina BERNARDOVÁ SÝKOROVÁ, plk. v. v.
vedoucí výzkumného týmu KOSMOW / vedoucí Institutu kosmického výzkumu Jaroslava Sýkory UJEP
Fakulta sociálně ekonomická UJEP/ www.ujep.cz /
QED GROUP, Praha / www.qedgroup.cz /
/ / GSM: + 420 605 212 873 / ČR

Pro další informace a podrobnosti navštivte plné znění studie na stránkách Journal of Space Safety Engineering.

Journal of Space Safety Engineering (JSSE) je čtvrtletní publikace Mezinárodní asociace pro pokrok ve vesmírné bezpečnosti (IAASS). Poskytuje autoritativní zdroj informací v oblasti designu, výzkumu
a vývoje vesmírné bezpečnosti. Slouží aplikovaným vědcům, inženýrům, tvůrcům politik a obhájcům bezpečnosti s platformou pro vývoj, propagaci a koordinaci vědy, technologie a praxe vesmírné bezpečnosti.


Zdroj fotografie: Projekt „SIRIUS 2017–2027″, archiv IBMP RAS a NASA