Expertní rada děkana FSE UJEP

Na úzkou spolupráci Fakulty sociálně ekonomické UJEP (FSE UJEP) s praxí od 24. června 2024 oficiálně dohlíží Expertní rada děkana FSE UJEP. Poradní a iniciační orgán disponuje 18 členy ve třech oblastech, podílí se na rozvoji fakulty, podporuje inovace ve vzdělávání a propojuje univerzitní aktivity s praxí. Členy expertní rady jmenoval děkan a jednotlivé sekce se svým zaměřením dotýkají studijních programů fakulty. Konkrétně se jedná o oblasti Ekonomika
a management, Regionální rozvoj, a Sociální politika a sociální práce.

Jsem velmi rád, že se daří propojovat odborníky z praxe s naší fakultou. Tato aktivní spolupráce nám umožňuje naplňovat tzv. třetí roli univerzity a pevně věřím, že bude oboustranně výhodná,“ říká k ustanovení děkan FSE UJEP Ondřej Moc, který společně s dalšími zástupci FSE UJEP na úvodním setkání Expertní rady představil činnosti fakulty a jednotlivé oblasti, jimiž se orgán bude zabývat.

Cílem činností Expertní rady jsou nejen doporučení, ale především uplatnění dobrých rad a zkušeností v praxi. Podle proděkanky pro rozvoj a kvalitu FSE UJEP Lucie Povolné je jedním ze stěžejních pilířů spolupráce s Expertní radou možnost jít tzv. s dobou a aktuálními trendy. „Dlouhodobá spolupráce
s externími subjekty je pro nás skvělá jak v oblastech studia, tak uplatnění výsledků vědy a výzkumu. Pro studenty to znamená mnohem více přednášek odborníků z praxe a nové nabídky stáží, praxe či stálého zaměstnání, a to vše v rámci našeho regionu. Do studia se tak mnohem lépe promítnou aktuální trendy a to, co fakulta dělá, se opět více přiblíží realitě. Pomyslnou třešničkou je, že mezi členy rady jsou absolventi naší fakulty nebo univerzity, toho si nesmírně vážíme,“ uvádí Povolná.

Kromě výše uvedeného se Expertní rada zabývá koncepcí vzdělávání na FSE UJEP a poskytuje doporučení ve vztahu k potřebám organizací a transformaci regionu. Vyjadřuje se také k otázkám rozvoje fakulty, jejího zaměření nebo tvůrčí činnosti.

Aktivní spolupráci na takové úrovni odborníci z praxe více než kvitují. Rozdělení do třech podoblastí dle studijních programů pak dává všem zúčastněným velmi konkrétní možnosti, jak s jednotlivými tématy naložit. Své o tom ví i Country HR Manager pro Českou republiku společnosti Knorr–Bremse Tomáš Brokeš, který na FSE UJEP dokonce vede kurz Řízení lidských zdrojů v podnikové praxi. „Propojení spolupráce externích firem a organizací s fakultou na bázi expertní rady je v mnohém jedinečné. Prohlubující se spolupráce nepomáhá pouze osloveným subjektům, ale v dlouhodobém horizontu bude mít pozitivní vliv na region jako takový. Vzdělání by mělo jít ruku v ruce s praxí, a to je jeden z našich hlavních cílů, který chceme pomoci naplnit a napomoci tak rozvoji fakulty. Je před námi ještě spousta práce, na kterou se moc těším“ myslí si Brokeš.

K němu se přidává generální ředitel společnosti ChartFerox Bronislav Převrátil. „Velmi mě těší, že jako poradní orgán děkana máme společně s fakultou tu moc představit regionu uznávané a inovativní společnosti, které, nebojím se říci, i v celosvětovém měřítku něco dokázaly. Pro studenty, kteří stojí na začátku cesty, je to navíc skvělá příležitost získat zkušenosti, které jim nikdo jiný nenabídne,“ doplňuje Manažer roku 2022, který navíc s Tomášem Brokešem patří mezi absolventy právě FSE UJEP.

Mimo expertů z řad soukromých firem viz níže je rada složená ze zástupců veřejné a státní sféry a organizací, které se ve veřejném prostoru pohybují. FSE UJEP, potažmo UJEP celkově, tak i díky této spolupráci bude moci lépe reflektovat aktuální společenský vývoj nejen v regionu a významně tak přispívat k osvětě a rozvoji společnosti jako takové.

Složení Expertní rady FSE UJEP

Ekonomika a management
  • Jan Beneš, Personna International CZ s. r. o. – Edgewell
  • Tomáš Brokeš, Knorr-Bremse ČR
  • Jan Pleyer, Krofian CZ spol. s r. o.
  • Bronislav Převrátil, Chart Ferox, a. s.
  • Zbyněk Slivoň, AGC Automotive Czech, a. s.
  • Miroslav Svoboda, ČEZ, a. s.
Regionální rozvoj
  • Kamila Bláhová, Město Litvínov
  • Jan Kadraba, Krajský úřad Ústeckého kraje
  • Martin Mata, Inovační centrum Ústeckého kraje
  • Jaromír Musil, Krajský úřad Karlovarského kraje
  • Gabriela Nekolová, Hospodářská sociální rada
  • Jiří Starý, Krajský úřad Ústeckého kraje
Sociální politika a sociální práce
  • Barbora Bočková, Květina, z. s.
  • Michal Kratochvíl, Ministerstvo pro místní rozvoj
  • Petra Lafková, Krajský úřad Ústeckého kraje
  • Jan Odvárka, Probační a mediační služba
  • Zuzana Thürlová, Jurta, o. p. s.
  • Lenka Venclová, Ministerstvo práce a sociálních věcí