Poslední červnový týden opět ve znamení STUDKONU

Na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) ve dnech 24.6.-25.6.2024 proběhl již sedmý ročník konference StudKon, kde Ph.D. studenti přírodovědných a technických oborů prezentovali průběžné výsledky svých disertačních prací. Každý rok se zde setkávají doktorandi z Fakulty životního prostředí (FŽP) a Přírodovědecké fakulty (PřF) UJEP. Letošní ročník konference proběhl v univerzitním Kampusu v budově CPTO pod záštitou rektora Jaroslava Koutského nově i s mezinárodní účastí.

StudKon slouží jako platforma, kde doktorandi a doktorandky prokazují své prezentační dovednosti, komunikaci v angličtině a schopnost obhájit výsledky svého bádání. Tyto kompetence jsou klíčové pro jejich budoucí vědeckou kariéru. Kromě toho představuje i významná výzkumná témata jednotlivých fakult, protože doktorské studium je úzce spjato s probíhajícím výzkumem na univerzitě. Mnoho představených projektů probíhá ve spolupráci s ústavy Akademie věd ČR, dalšími výzkumnými institucemi a průmyslovými podniky.

Na konferenci zazněly příspěvky z rozmanitých přírodovědných a technických oborů, kterou jsou již pevnou součástí doktorských studií i výzkumných aktivit UJEP, včetně nanotechnologií, vývoje nových materiálů, analytické chemie, technologií ochrany životního prostředí, biotechnologií a počítačového modelování. Letošní ročník konference ale přinesl hned několik novinek oproti předchozím letům. „Jednak byla letošní konference dvoudenní a témata se rozšířila o obnovu krajiny a ekosystémové služby, kterými se zabývá nový studijní program v angličtině “Landscape Reclamation and Ecosystem Services” (FŽP UJEP). Zejména jsme ale jsme letos poprvé na StudKonu přivítali i účastníky ze zahraničí, konkrétně z Univerzity Cyrila a Metoděje Trnava (Slovensko) a z Technické univerzity v Drážďanech (Německo). Proto byly příspěvky mnohem rozmanitější. Těší mě i kladné ohlasy ze strany zahraničních účastníků, které nám potvrzují kvalitu naší akce. Věříme, že se nám v dalším ročníku StudKon povede ještě více obohatit a přilákat další účastníky mimo UJEP,” shrnuje inovace StudKon člen organizačního týmu Ing. Daniel Bůžek, Ph.D. Naopak již tradiční součástí programu byla přednáška pozvaného odborníka, tentokrát na téma historie pivovarnictví v ústeckém regionu.

Zhodnocení konference poskytl také rektor univerzity, doc. RNDr. Jaroslav Koutský, Ph.D., který při závěrečném ceremoniálu gratuloval oceněným: „Konference představuje výjimečně účinný způsob, jak podpořit Ph.D. studenty. Přispívá k posilování týmové spolupráce, vytváří stimulující a inspirativní prostředí a motivuje je k dosahování skvělých výsledků. Navíc poskytuje vynikající příležitost pro ocenění jejich úsilí a talentu. Díky letošnímu mezinárodnímu přesahu také umožňuje zintenzivnit spolupráci se zahraničními univerzitami.“

Cena Miroslava Broula

Již tradičně probíhala soutěž o „Cenu Miroslava Broula“, v níž byly oceněny tři nejlepší ústní prezentace a tři nejlepší posterová sdělení. Vítězkou v kategorii posterů se stala studentka Environmentální chemie a technologie Katrien Boonen z domácí Fakulty životního prostředí s příspěvkem zaměřeným na mapování historického znečištění prostředí pomocí analýzy letokruhů stromů. Nejlepší ústní prezentaci představila jedna ze studentek z Trnavy, Miroslava Sincak, která se zabývá biotechnologiemi. Odbornou porotu zaujala svým příspěvkem o vlivu elektromagnetického pole na růst kvasinek.

Kompletní seznam oceněných a další informace o konferenci jsou dostupné na webu StudKon.

Kontakt