Cesta Petra Pavla na Hrad. Expozice fotografií Jana Hodače do konce srpna na UJEP

Od 11. června 2024 bude v lobby Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP k vidění výstava fotografií s názvem Cesta na Hrad. Mapuje symbolickou cestu Petra Pavla k titulu hlavy státu.

Cesta na Hrad je výstava fotografií k prvnímu výročí inaugurace prezidenta České republiky Petra Pavla. Jejím autorem je fotograf Jan Hodač, který v týmu Generála Pavla působil jako fotograf a krajský koordinátor za Ústecký kraj. Doprovázel Petra Pavla téměř 2 roky na mnoha jeho cestách, a zaznamenal tak průběh a vrchol volební kampaně i důležité klíčové okamžiky, které nakonec vyústily v jeho vítězství v prezidentských volbách.

Svoje osobní postřehy a názory na tehdejšího kandidáta na prezidenta, symbolickou cestu Petra Pavla na hrad v obklopení týmem lidí a podporovatelů, se fotograf pokusil nejen zachytit ve výběru z tisíců fotografií, ale také slovně zaznamenat infopanelem, který výstavu doplňuje.

Pan Generál zůstával vždy nohama na zemi, byl stále přátelský, skromný, částečně rezervovaný, za každé situace velmi pokorný a všem kolem něj upřímně vděčný. Nebyly zde téměř žádné obavy ani náznak úzkosti, kdyby boj o hrad nevyšel. Byl vždy velmi lidský a celé klání bral sportovně a férově,“ vzpomíná Jan Hodač.

Expozice Cesta na Hrad je zároveň vizuálním dokumentem o tom, jak probíhá úspěšná volební kampaň, co vše obnáší a jak je završena. Petr Pavel byl zvolen prezidentem České republiky 28. ledna 2023, slavnostní inaugurace proběhla na Pražském hradě 9. března 2023.

Výstava Cesta na Hrad bude na ústecké univerzitě k vidění do konce srpna 2024. Jejím kurátorem je Pavel Šťastný, s nímž Jan Hodač nyní připravuje také vydání stejnojmenné knihy těchto fotografií a detailnějších příběhů z Cesty na Hrad.

Jan Hodač je profesionální fotograf a zakladatel reklamní a eventové agentury s důrazem na vizuální a fotografickou stránku zakázek FOTOSFÉRA, s. r. o.

Kontakty:
Jan Hodač,
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pasteurova 1, 400 96 Ústí nad Labem