Poplatky spojené se studiem

Obecné informace k poplatkům za studium:

Poplatky za studium jsou vyměřovány v souladu s § 58 odst. 3   zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a v souladu s Vnitřními předpisy UJEP. Povinnost hradit poplatky za studium má student, který studuje ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu. Do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně, nejde-li o předchozí studium, po jehož ukončení student řádně ukončil studijní program stejného typu (typ studijního programu = bakalářský, magisterský), přičemž platí, že:

  • období, ve kterém student studoval v takovýchto studijních programech, nebo v takovýchto studijních programech a v aktuálním studijním programu souběžně, se do doby studia započítávají pouze jednou,
  • období  od 1. března 2020 do 31. srpna 2020 (tzv. doba narušeného studia) se nezapočítává do doby studia podle § 58 odst. 3 zákona o vysokých školách pro účely stanovení poplatku za studium,
  • od celkové doby studia se odečte uznaná doba rodičovství, proto je velmi důležité, aby všichni studenti, kteří se v průběhu aktuálního studia stali rodiči nebo pečovali o vlastní, resp. osvojené dítě do 3 let věku, popř. kteří v probíhajícím studiu nastoupili na mateřskou dovolenou, případně u nich probíhala uznaná doba rodičovství v době započítaného studia, včas nahlásili a podložili tuto skutečnost na studijní oddělení příslušné fakulty. Relevantními doklady pro evidenci uznané doby rodičovství jsou:
    • a. úředně ověřená kopie rodného listu dítěte/dětí (týká se matek a otců),
    • b. úředně ověřená kopie lékařského potvrzení (potvrzení gynekologa) o nástupu na mateřskou dovolenou (týká se pouze matek),
    • c. doklad prokazující osvojení dítěte (týká se matek a otců v případě, že osvojili dítě do 3 let věku).

Formulář odvolání a orientační rozmezí úlev:

Každý student, který má povinnost podle zákona hradit poplatky za studium, obdrží minimálně 90 dní před splatností poplatku rozhodnutí děkana, které obsahuje výši poplatku, splatnost poplatku, termín začátku období, za které je poplatek vyměřen, podrobné informace o způsobu provedení platby (bankovní účet, variabilní symbol, specifický symbol) a poučení, že má právo se do 30 dnů od doručení rozhodnutí proti němu odvolat. V odvolání student uvede relevantní důvody pro prominutí, snížení, případně odložení termínu splatnosti ve formě splátek a přiloží k němu veškeré relevantní dokumenty v rámci stanoveného orientačního rozmezí úlev  uvedených v Příloze č. 2 ke Směrnici rektora č. 6/2023. Odvolání se podává rektorovi prostřednictvím studijního oddělení fakulty, na které student studuje.

Formulář odvolání proti rozhodnutí o vyměření poplatku

Orientačního rozmezí úlev

Předpisy a normy, kterými se poplatky řídí:

Zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách (§ 58, § 68)

Statut UJEP (Část IV čl. 23), Studijní a zkušební řád UJEP (čl. 11 odst. 4)

Směrnice rektora č. 6/2023 Poplatky za studium

Výše poplatků spojených se studiem

Výše poplatků v akademickém roce 2023/2024 (tj. od 01. 10. 2023)

Poplatek za úkony spojené s přijímacím řízením dle § 58 odst. 1 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. a) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) činí 660 Kč – výše je stejná pro všechny fakulty.

Poplatek za úkony spojené s posouzením splnění podmínky pro přijetí ke studiu podle § 48 odst. 7 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. b) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) činí 930 Kč – výše je stejná pro všechny fakulty.

Poplatek za studium dle § 58 odst. 3 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. c) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) činí za každých započatých 6 měsíců studia 15 000 Kč – výše je stejná pro všechny fakulty.

Poplatek za studium v bakalářském, magisterském nebo doktorském studijním programu uskutečňovaném v cizím jazyce dle § 58 odst. 4 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. d) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) – je dán Příkazem rektora č. 1/2023 Výše poplatků na UJEP.

Další informace k problematice poplatků naleznete na stránkách studijního systému IS/STAG.

 

Výše poplatků v akademickém roce 2022/2023 (tj. od 19. 09. 2022)

Poplatek za úkony spojené s přijímacím řízením dle § 58 odst. 1 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. a) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) činí 500 Kč – výše je stejná pro všechny fakulty.

Poplatek za úkony spojené s posouzením splnění podmínky pro přijetí ke studiu podle § 48 odst. 7 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. b) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) činí 880 Kč – výše je stejná pro všechny fakulty.

Poplatek za studium dle § 58 odst. 3 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. c) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) činí za každých započatých 6 měsíců studia 12 000 Kč – výše je stejná pro všechny fakulty.

Poplatek za studium v bakalářském, magisterském nebo doktorském studijním programu uskutečňovaném v cizím jazyce dle § 58 odst. 4 zákona o vysokých školách (čl. 1 odst. 2 písm. d) Přílohy č. 2 Statutu UJEP) – je dán Příkazem rektora č. 7/2020 Výše poplatků na UJEP.

Další informace k problematice poplatků naleznete na stránkách studijního systému IS/STAG.

 

ARCHIV výše poplatků za studium platných v předchozích letech